Hoefschimmel – Een échte sluipmoordenaar

Je paard heeft schimmel in zijn hoeven!    

Misschien heeft u deze uitspraak al een keer van uw hoefsmid of hoefbekapper te horen gekregen en dacht u bij uzelf, schimmel in de paardenhoef, waar heeft hij het over?   

Helaas is een schimmelinfectie, ook vaak ‘white line disease’ (WLD) genoemd, een heel hardnekkige aandoening, die op het eerste oog geen problemen voor het paard geeft. Als het te lang de kans krijgt om door te groeien kan dit echter serieuze gevolgen hebben. De hoefwand wordt stukje bij beetje zwakker en het kan gebeuren dat het paard gevoeliger gaat lopen en zelf hoefzweren kan krijgen.   

White line disease

De benoeming schimmelinfectie is eigenlijk niet geheel correct, want in het geval van een dergelijke ‘infectie’ is er sprake van een symbiose tussen diverse bacteriestammen en schimmelsporen. Hieruit kunnen honderden als niet nog meer verschillende combinaties van bacteriën en schimmels ontstaan. Dit maakt dat ook niet elke behandeling altijd even goed aanslaat en het maakt ook dat deze infectie heel moeilijk te bestrijden is en met regelmaat ook weer terug komt. Deze kiemen zitten namelijk in de ondergrond waar het paard op staat en loopt. Kiemen zitten er altijd en overal en niet elk paard heeft er last van. Als de kiemdruk echter te groot wordt kunnen deze op een gegeven moment de hoef indringen en hier voor problemen zorgen. De bacteriën en schimmels houden van nattigheid, warmte en weinig licht en zuurstof, voorwaarden die onder de hoeven per uitsteek aanwezig zijn!  Een belangrijke en niet te onderschatten rol in het ontstaan van een dergelijk hoefprobleem is het afweersysteem van het paard en deze zit wederom in het spijsverteringsstelsel.

Tevens is de naam ‘White line disease’ ook niet geheel doeltreffend, deze aandoening beperkt zich namelijk niet alleen maar op de witte lijn in de hoef, maar zit vooral graag tussen de (twee lagen) hoefwand.

Onopgemerkt aan het werk

Schimmel in de hoeven uit zich anders dan rotstraal niet door een kenmerkende stinkende geur. Schimmels zijn en echte sluipmoordenaar die vaak onopgemerkt zijn gang kan gaan. Dit soort hoefproblemen worden doorgaans door de hoefsmid of hoefbekapper opgemerkt. Typerend voor een schimmelinfectie is een wit/grijs korrelige structuur van de hoefwand met erin een zwarte streep/pit. Dit gebied dient opengesneden te worden zodat er zuurstof bij kan komen, minder viezigheid in blijft zitten en u als eigenaar de aangedane plekken beter kunt schoonmaken en behandelen.
Doorgaans duurt de behandeling van deze aangedane gebieden enkele weken tot maanden. Het succes van de behandeling staat en valt met het zorgvuldig uitvoeren van onderstaande tips en trucs.

Bij deze een aantal tips en trucs:

 • Zorg voor een goede hygiëne in de huisvesting
 • Voorkom blubber, zeker als dit gemengd raakt met mest, urine en hooiresten
 • Probeer de voerplekken te verharden en maak dagelijks schoon rondom de voerplekken
  (paddockroosters gevuld met zand kunnen een mooie een makkelijke oplossing zijn)
 • Idealiter creëer je een plek waar de hoeven volledig kunnen opdrogen (denk aan een stukje van je inloopstal waar je bodembedekking kunt verdelen en waar het paard gedurende dag af en toe zou kunnen staan om bijvoorbeeld te eten)
 • Zorg voor goede kwaliteit ruwvoer met een laag suiker gehalte (laat het testen)
 • Zorg voor een goede darmgezondheid (naast goed hooi, kunnen aanvullende kuren goed helpen, laat je hierin adviseren) en dus een goed immuunsysteem
 • Krab de hoeven dagelijks uit, het beste met een stalen borstel (kun je voor nog geen euro kopen bij de Action)
 • De hoeven na het uitkrabben met stromend water afspoelen werkt wonderen (meer dan 99% van alle kiemen worden weg gespoeld met stromend water)
 • Droog de hoeven na het afspoelen met een handdoek goed af
 • Behandel de hoeven met passende hoefverzorgingsproducten
  • Unique horn HPE dagelijks na het schoonmaken op de aangedane plekken druppelen
 • Neem het schimmelprobleem serieus en hou vol. Het is een hardnekkige aandoening. Trek elke dag even een paar minuten uit voor een goede hoefverzorging en je zult zien dat ik de volgende keer dat ik kom waarschijnlijk zeer tevreden ben over het behaalde resultaat en de vooruitgang.