Inhoudsopgave

Verwijderde berichten

Hoefbescherming-waar-nodig-scaled-e1636098041635
Hoefbescherming - Wanneer, hoe en wat

Blote hoeven waar mogelijk, hoefbescherming waar nodig

Om een paard op blote voeten ten alle tijden zonder extra hoefbescherming over verschillende ondergronden te kunnen laten lopen zijn een aantal dingen van groot belang. De voor mij belangrijkste punten van aandacht hierbij zijn een goede hoefgezondheid, desbetreffende huisvesting en tijd om het paard eraan te kunnen laten wennen. Echter zal lang niet ieder paard hiertoe (onmiddellijk) in staat zijn!

Of een paard wel of niet tijdelijke hoefbescherming nodig heeft hangt van veel verschillende factoren af, zoals de conditie/geschiedenis van de hoeven en het gehele paard, de huisvesting en op welke manier het paard gebruikt wordt.

Niet elk paard kan en moet op elke ondergrond op elk moment evengoed lopen

Ik ben van mening dat lang niet ieder paard ten alle tijden over elke ondergrond op blote voeten zonder ‘gevoeligheid’ of beter gezegd voorzichtigheid zou moeten kunnen lopen, zeker niet als de omstandigheden in welke het paard leeft en de omstandigheden in welke het paard getraind wordt te ver uit elkaar liggen en/of het paard minder gezonde hoeven (pathologieën) vertoond. (Tijdelijke) hoefbescherming kan dus een prima hulpmiddel zijn om het paard zo comfortabel mogelijk te laten lopen.

Het lopen op blote voeten blijft qua functionaliteit van de hoeven en ondersteuning van het gehele lichaam doorgaans de meest effectieve en de meest gezonde oplossing, echter is het soms verstandig om het paard in bepaalde situaties, zoals bijvoorbeeld hierboven genoemd, (tijdelijk) te beschermen. Het is in zulke gevallen dan afwegen tussen functionaliteit en comfort. Gaat het paard minder comfortabel lopen heeft dit ook invloed op zijn functionaliteit (denk hierbij bv. aan schokdemping, bloedsomloop en afwikkelingspatroon). Het zelfde geldt voor de rest van het lijf. Gaat het paard korter en voorzichtiger lopen vertaald zich dit direct naar bovenliggende structuren en kan het ertoe lijden dat een paard verkrampt met te veel lichaamsspanning moet lopen.
Omdat hoefbescherming, zoals bijvoorbeeld hoefschoenen, in de meeste gevallen slechts voor een relatief korte periode gebruikt wordt is de eventuele vermindering van de functionaliteit zeker een zeer goed compromis met het verhoogde comfort.

In sommige situaties, zoals bijvoorbeeld hoefbevangenheid en andere pathologieën, is het verstandig en noodzakelijk om de hoef voor een langere tijd te beschermen en te ondersteunen. Gaat het paard namelijk door pijn in zijn hoeven minder bewegen heeft dit onder andere gevolgen voor de genezing van de pathologie en uitwerkingen op het gehele lichaam. Een hoefbescherming welke de functionaliteit zo min mogelijk belemmerd en het comfort zo veel mogelijk vergroot is hierbij de gewenste oplossing.

Hoefschoenen zijn goede hoefbescherming

Het soort hoefbescherming waar ik als hoefverzorger graag mee werk zijn in eerste instantie hoefschoenen. Hoefschoenen worden steeds vaker met groot succes ingezet. Gedurende de afgelopen jaren heeft er dan ook veel ontwikkeling op het gebied hoefschoenen plaats gevonden. Ze passen steeds beter, zijn voor meer disciplines geschikt en bieden het paard meer comfort zonder de functionaliteit van zijn hoeven te veel te beïnvloeden.
Hoefschoenen zijn zeer breed inzetbaar, van het gebruik tijdens het recreatieve of sportieve rijden, tot het gebruik als therapieschoen bij bijvoorbeeld hoefbevangenheid en andere hoefproblemen.

Voordelen hoefschoenen

Het voor mij meest belangrijke voordeel van hoefschoenen tegenover andere hoefbescherming is dat hoefschoenen alleen dan gedragen hoeven te worden als het echt nodig is en het paard de rest van de dag op blote hoeven kan lopen en de hoeven hierdoor fysiologisch correct kunnen werken (mits de hoefverzorging correct is!). In het geval van ernstige hoefproblemen hebben hoefschoenen het grote voordeel dat de hoeven door mij en de eigenaar behandeld en bekapt kunnen worden. Dit is met permanente hoefbescherming zo goed als niet mogelijk.

Hoefschoenen moeten goed passen

Hoefschoenen worden door mij altijd individueel aangemeten. Er wordt gekeken naar het paard, zijn hoeven, de beweging en voor welke doeleinden de hoefschoenen bedoeld zijn. Veel problemen met hoefschoenen ontstaan door een niet correcte pasvorm of door een verkeerde keuze van het model en de maat.  Echter zijn hoefschoenen zeker niet zaligmakend en kennen ook hoefschoenen grote beperkingen en grenzen!

Langdurige hoefbescherming

In het geval dat er meer/langdurigere bescherming nodig is en hoefschoenen geen (langdurige) optie zijn werk ik graag met permanent gelijmde kunststof hoefbescherming. Ook hier is volop ontwikkeling gaande. Zo experimenteren met 3D print ‘beslag’ en kijken steeds meer bedrijven, zeker ook hoefschoenenproducenten, naar mogelijkheden omtrent permanent draagbare hoefbescherming. Permanent gelijmde kunststof hoefbescherming kan in bepaalde situaties een uitkomst zijn voor het paard en ruiter. Ik gebruik dit soort hoefbescherming graag als ‘laatste redmiddel’, maar juist voor deze situaties ben ik dankbaar dat ik van dit soort bescherming gebruik kan maken.

 

Blote hoeven waar mogelijk, hoefbescherming waar nodig! 

hoefbevangenheid-open-hoef-e1636098111357
Hoefbevangenheid - Kom in beweging

Voor een goede gezondheid is beweging essentieel. Een paard hoort dan ook circa 15 tot 20 kilometer per dag te lopen.

Hoefbevangenheid bij paarden en pony’s is één van de meest gevreesde pijnlijke aandoeningen in de paardenwereld en is na koliek doodoorzaak nummer twee. Bij een hoefbevangenheid is er sprake van een ontsteking in de hoeven. Deze veroorzaakt onder andere een zwelling tussen hoefcapsule en hoefbeen wat wederom resulteert in hevige pijn.

Bij een hoefbevangen paard zijn de lamellen, de verbinding tussen de externe (hoefcapsule) en interne (hoefbeen) structuren, van den hoef verzwakt en kunnen deze oprekken en/of (gedeeltelijk) loslaten.
Gedurende de laatste jaren lijken de gevallen van hoefbevangenheid zich op te stapelen. Op sommige dagen zijn meer dan de helft van de paarden die ik bekap op een gegeven moment in hun leven een keer bevangen geweest, zijn ze acuut bevangen of herstellende hiervan.

Deze geluiden hoor ik ook vaak van collega’s. Zo zien wij bijvoorbeeld de vraag naar medische hoefschoenen en aanvullende therapieën bij hoefbevangenheid extreem stijgen. 

Hoe kan het dat blijkbaar steeds meer paarden hoefbevangen raken?

De oorzaken van hoefbevangenheid zijn divers, vaak multifactorieel en de wetenschap is er nog steeds niet helemaal over uit wat precies in het lichaam en specifiek in de hoeven gebeurd voor en tijdens een hoefbevangen periode. Feit is dat hoefbevangenheid gedurende de laatste decennia beduidend heeft toegenomen, wat ermee te maken heeft dat veel paarden suboptimaal gehuisvest worden. Denk hierbij vooral aan de juiste hoefverzorging, de juiste beweging in de juiste hoeveelheden (wist je dat een paard makkelijk 15 tot 2-0 kilometers op een dag zou moeten lopen?!) en uiteraard de juiste voeding.

Omdat de oorzaken en triggers zeer divers zijn en de wetenschap, dierenartsen en hoefsmeden/-verzorgers tegenstrijdige en onduidelijke resultaten behalen, is de behandeling en het management van hoefbevangen paarden tenminste net zo divers en tegenstrijdig. Het paard en ook zijn eigenaar zijn hier de dupe van, wat tot verkeerde beslissingen kan leiden.

Ook al zien wij in de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling in het management van hoefbevangen paarden, en vooral het voorkomen hiervan, raken jaarlijks nog steeds duizenden paarden (opnieuw) bevangen.

Mijn persoonlijke ervaring en mening is dat de ontbrekende beweging op vaak niet helemaal gezonde hoeven een groot euvel is. Veel wordt en werd geschreven over voeding in relatie tot hoefbevangenheid en deze speelt zeker een hele belangrijke rol! Over voeding zal ik in deze blog dan ook niet al te veel ingaan. 

Beweging in de strijd tegen hoefbevangenheid

Wel wil ik graag een tegenhanger geven. Als onze paarden meer zouden bewegen, zouden de voeding en het eraan gekoppelde overgewicht en problemen met de stofwisseling, wat dan wederom een hoefbevangenheid kan triggeren, namelijk niet eens een groot probleem hoeven te worden. Wat ik vaak zie is dat in de strijd tegen overgewicht en hoefbevangenheid de voeding sterkt wordt beperkt (wat op zich al tot problemen kan leiden), in plaats van dat ernaar wordt gekeken hoe wij onze paarden meer beweging kunnen geven. Zoals net al geschreven hoort een paard makkelijk 15 tot 20 kilometer per dag te moeten lopen. Voor deze hoeveelheid beweging is het paard gemaakt en op die manier wordt het voer ook goed opgenomen en verwerkt, waardoor overgewicht en een ontspoorde stofwisseling minder kans krijgen en hierdoor dus ook een hoefbevangenheid minder kans krijgt. 
Om deze hoeveelheid beweging voor elkaar te kunnen krijgen moeten wij echter onze praktijken van paardenhouderij structureel overdenken. Paarden in stallen of kleine paddocks krijgen zeker niet deze hoognodige beweging en ook het dagelijkse trainen kan hiervoor doorgaans niet compenseren. Wij moeten onze paarden meer ruimte en de mogelijkheid tot vrije beweging geven.

Beweging is de sleutel tot herstel en het voorkomen van veel gezondheidsgerelateerde problemen, waarvan hoefbevangenheid er een is. Niet elk paard dat hoefbevangen raakt is trouwens te dik en heeft problemen met de stofwisseling, maar het overgrote deel wel en hier kunnen wij als paardeneigenaren, staleigenaren en professionals wel degelijk iets aan doen!

Ook belangrijk bij hoefbevangenheid: Hoefgezondheid

Een ander punt van aandacht is de hoefgezondheid. Veel paarden die hoefbevangen raken hebben onderliggende langdurige problemen met hun hoefgezondheid. De hoeven zijn over de jaren heen overbelast geraakt. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met en verkeerde hoefvorm en hoefbalans. Als dan overgewicht en een ontspoorde stofwisseling erboven op komen kan het lichaam en specifiek te hoeven het niet meer aan en stort het hele systeem als een kaartenhuis in elkaar.

Waar beweging dus een belangrijke rol in het voorkomen van problemen zoals hoefbevangenheid speelt, geldt het zelfde voor een goede hoefgezondheid. Als wij dus ervoor zorgen dat het paard met comfortabele hoeven veel kilometers maakt kunnen wij veel problemen voorkomen. Niet altijd, maar vaker wel dan niet! En voorkomen is per definitie beter dan genezen.

Rol van voeding bij hoefbevangenheid

Om dan toch nog even een klein stukje over voeding te schrijven. Als wij toch al bezig zijn om onze hedendaagse praktijken van paardenhouderij te overdenken zou het verstandig zijn om bij het paard passend (ruw)voer te voeren. Zorg voor goed hooi en laat het testen op suiker gehaltes. Ruwvoer met lage suikergehaltes is voor paarden die makkelijk dik worden het betere voer, zeker in combinatie met veel beweging. Veel beweging betekend dat het paard meer voer (met weinig suikers) kan eten, wat wederom enorm belangrijk is voor de spijsvertering en de algehele gezondheid!

Zorg voor goede hoefgezondheidVEEL beweginggoed ruwvoer, laag in suikers en vul het voer waar nodig aan met vitaal-/voedingstoffen. Als je deze drie basisregels volgt maak je een aanzienlijke grotere kans om je paard gezond en fit te houden!   

Zie je door het bos de bomen niet meer? Neem dan contact met mij op

Bekapinterval-e1636097983869
Het juiste bekapinterval - Perfect timing

Het belang van niet al te lange bekapintervallen – uitgroei vs. vergroei

Van alle paarden die ik bekap staan de meeste 5 wekelijkse intervallen, een aantal intensieve hoefrevalidatie gevallen staan op intervallen van 2 tot 3 weken. En dan zijn er nog een aantal paarden die om de 6 weken worden bekapt.

5 weken bekapinterval

Ik hoor je denken, om de 5 weken?? Wij zijn vaak gewend dat de smid om de 8 tot 10 weken komt, ik hoor soms zelfs nog verhalen dat paarden maar 2 keer per jaar naar de smid hoeven, zeker bij shetjlanders gebeurt dit nog best vaak. Het is niet nodig of de hoeven groeien heel langzaam, dit zijn vaak de redenen hiervoor.  Zeker bij de tweede stelling gaan bij mij de alarmbellen af. Een paard met ‘geen’ hoefgroei is misschien gunstig wat betreft kostenbesparing op de smid, maar een paard met zeer trage hoefgroei is gewoon niet gezond!

Een paard met goed functionerende hoeven, voldoende beweging en goed voer groeit makkelijk 1 centimeter hoefwand en een paar millimeter zool per maand. Als een paard aanzienlijk minder hoefgroei heeft is dit doorgaans een teken dat er in de stofwisseling en/of doorbloeding van onderbeen en hoef iets niet helemaal klopt! Trage hoefgroei zou dus een reden moeten zijn om wat verder naar de gezondheid van je paard te gaan kijken.   

De rol van huisvesting voor de bekapinterval

Afhankelijk van vooral de hoefgezondheid en huisvesting is er wat variatie mogelijk qua groei en natuurlijk ook slijtage en dus ook in de bekapintervallen, al ken ik weinig plekken en paarden waar voldoende en juiste slijtage ontstaat waardoor bekapintervallen uitgesteld kunnen worden. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat 6 weken tussen de bekapbeurten echt de max is voordat er ipv uitgroei vergroei van het hoorn plaats vindt en om eerlijk te zijn, zijn de 5-6 weken voor veel paarden, zeker in de zomermaanden al te lang en is het meer een compromis met/voor de eigenaar.

Uitgroei van hoeven

Uitgroei betekend dat het hoorn in zijn geheel wat groeit, maar de hoef verder in balans groeit en slijt. Tijdens het bekappen is er dan ook niet veel meer nodig om het uitgegroeide hoorn weer op de juiste plek in te korten. Zodra er echter sprake is van vergroei ontstaan er scheefheden, disbalansen, drukpunten en letterlijk vergroeiingen van het hoorn waardoor het de verkeerde kant op groeit. In dit geval moet er doorgaans dan meer ‘gecorrigeerd’ worden om het vergroeide hoorn weer op de juiste plek terug te krijgen. Dit betekend in de praktijk vaak meer inkorten dan wat wenselijk is, te voorkomen doormiddel van de intervallen terug te schroeven zodat wij de vergroeiing voor zijn.

Kortere intervallen voor revalidatietrajecten

Paarden met ernstige hoefproblemen hebben nog kortere intervallen tussen de hoefbehandelingen nodig. Korte intervallen tijdens een hoefrevalidatietraject maken het mogelijk om de hoef sneller weer de goede kant op te sturen en de situatie sneller te stabiliseren. Bovendien is het voor mij als hoefdeskundige belangrijk om de hoeven tijdens een dergelijk intensief traject goed te kunnen monitoren en erop in te kunnen spelen. Een hoef is zeer veranderlijk, en dat kan positief maar ook negatief uitpakken en daarom is het belangrijk om de hoef en het gehele paard in een periode van ziekte goed te ondersteunen.    

Wil je meer weten over een mogelijk hoefrevalidatietraject? Lees dan hier verder.

Untitled-design-11
Hoefbevangenheid - Alle hens aan dek

Hoefbevangenheid vraagt om een proactieve houding van alle betrokkenen

Hoefbevangenheid, of te wel degeneratieve (ontstekings)processen in de hoef, is in de meeste gevallen een multifactoriële aandoening.
Dat wil zeggen dat in het overgrote deel van alle gevallen dat het paard hoefbevangen is geraakt meerdere factoren eraan toe bijgedragen hebben.
Om een hoefbevangenheid weer onder controle te krijgen en het paard hiervan te laten herstellen vraagt daarom ook om een multifactoriële aanpak.
Helaas is het niet zo dat wij hoefbekappers, hoefsmeden en dierenartsen een toverstaaf hebben en een paar keer de hoeven moeten bekappen  en het paard behandelen en dat is het probleem opgelost. Was het maar zo makkelijk.

Alhoewel een doelgerichte hoefverzorging en gepaste behandeling essentieel is voor een goed herstel, zijn er andere factoren die op z’n minst net zo belangrijk zijn, als niet nog belangrijker. De leefomgeving van het zieke paard moet ‘on the spot’ zijn. Dat wil zeggen dat de huisvesting het genezingsproces moet ondersteunen en zeker niet in de weg moet zitten. Te vaak is het tweede echter het geval.  

Om het concreet te maken betekend dit dat veel paarden die bevangen raken een ontspoorde stofwisseling hebben. Dit soort paarden doen het doorgaans niet erg goed op grasweilanden, maar even min betekend dit dat het paard vervolgens op een kleine zand- of sterker nog blubberpaddock hoort te staan of in een stal hoort weg te kwijnen. Dit is geen omgeving waar een paard van een zware ziekte oprecht kan herstellen! Het is een uitdaging om een goede leef- en geneesomgeving te creëren, maar als wij dit niet voor elkaar krijgen is het gewoon dweilen met de kraan open. Een goede geneesomgeving houdt in dat het paard schoon en droog kan staan en waar nodig kan liggen, maar een goede geneesomgeving houdt ook in dat jet paard nog steeds in al zijn behoeftes is voorzien. Dat wil zeggen dat er contact met soortgenoten is, dat het paard een groot deel van de dag kan doorbrengen met eetgedrag en dat het paard naar eigen behoefte kan bewegen! Bewegen is de sleutel tot herstel. Afhankelijk van de fase waar het paard in verkeerd zal het paard ook baat hebben bij extra bewegingsprikkels in de leefomgeving en erbuiten om. Elke stap die het paard neemt is weer een naar herstel (lees ook de blog over hoefbevangenheid en hoe beweging een onderschatte factor in het herstelproces is).

Een hoefbevangen paard heeft intensieve zorg nodig

Hoefbevangenheid is dus een aandoening waar veel van de eigenaar en betrokken professionals gevraagd wordt, maar het grote deel van inspanning moet van de eigenaar zelf komen. Men dient zich ervan bewust te zijn dat hoefbevangen paarden intensive care patiënten zijn. Dagelijkse zorg en aandacht zijn nodig en dit soms gedurende een aantal maanden. Bij een bevangenheid is het letterlijk nu of nooit. Stappen moeten ondernomen worden als men wil dat het paard er goed doorheen komt en deze stappen moeten direct genomen worden. Dat klinkt voor sommigen hard, maar dit is de realiteit. Te veel paarden redden het niet of het duurt heel lang voordat ze van een bevangenheid hersteld zijn en dat terwijl paarden van zelfs de meest zware bevangenheden weer goed kunnen herstellen, mits de diverse factoren kloppen en een goede huisvestiging en leefomgeving zijn een groot puzzelstuk hiervan.
Ik ben er heilig van overtuigt dat met de passende leefomgeving veel minder paarden over het algemeen ziek zouden worden, maar dus ook veel sneller en beter zouden herstellen.

Plan van aanpak

Naast een goed plan van aanpak met de dierenarts, therapeut en hoefprofessional te bespreken zijn er een aantal factoren die de eigenaar zelf in handen heeft. Onderdaan een klein overzicht hiervan. Ervaring leert dat men vaak door de bomen het bos niet meer ziet en het kan helpen om iemand van buitenaf in te schakelen. Gelukkig zijn er steeds meer professionals die met de eigenaar mee kijken als het gaat om het aanpassen van de huidige huisvesting en ook als het gaat om de juiste voerbehoefte van zieke/hoefbevangen paarden. Maak er dan ook zeker gebruik van, hoe sneller, hoe beter!

 • Bij stofwisselingsgerelateerde hoefbevangenheid is het verstandig het paard niet op een weiland te laten staan, ook niet op een kortgevreten stuk!
 • Zorg voor een stressvrije leefomgeving waar het paard samen met soortgenoten (minimaal 1) droog kan staan, liggen en lopen.
  • Paddockroosters met een laag zand doen wonderen. Offer desnoods een deel van je weiland op, laat het omspitten en maak er een alternatieve leefomgeving van. Veel paarden krijgen zomers toch te veel gras naar binnen waardoor minder weiland niet erg is.
  • Rubberen tegels zijn voor een paard zeer prettig. Dit soort tegels kunnen doorgaans voor een niet al te hoge prijs (tweedehands) gekocht worden.
  • Creëer een omloop zodat je paard gestimuleerd wordt om te bewegen
  • Wordt vindingrijk hoe je je paard 24/7 bezig kunt houden met voedsel. Dit hoeft niet perse 24/7 onbeperkt hooi te zijn, maar het kan ook in de vorm van takken of ander ruwvoer. Een ziek paard op dieet zetten is doorgaans geen slim idee. Een uitgebalanceerde voeding met voldoende vitaal stoffen is essentieel voor herstel tijdens ziekte!
  • Zorg voor bewegingsprikkels
  • Voorkom stress in elk opzicht!
 • Ga indien de staat waarin je paard verkeert minimaal 5 dagen in de week 30 tot 45 minuten wandelen. Je zult zien dat je paard na een minuut of 15 doorstappen begint soepeler te lopen en meer te ontspannen. Probeer actief door te stappen, recht toe, recht aan, het beste op een fietspad of dergelijks. Let wel, doe dit zeker in het begin met een passende hoefbescherming!
 • Geef je paard dagelijks wat afleiding (van de pijn) doormiddel van ander hersenwerk met hem/haar te gaan doen. Onderschat de psychische invloeden niet, voor zowel je paard als ook voor jezelf. Voorkom dan ook alleen nog maar met de zorg bezig te zijn, maar doe je paard en je zelf een plezier om samen andere dingen te gaan doen.
 • Ga bij stabilisatie van de hoefbevangenheid meer gymnastiserend werk vanuit de grond met je paard doen zodat het lijf gerekt en gestrekt wordt en het paard zijn zinnen kan verzetten.
 • Neem contact op met een voedingsdeskundige en huisvestingsexpert als je input van buitenaf nodig hebt. Vooral wat betreft de voeding is het belangrijk niet zelf willekeurig aan de slag te gaan en diverse middelen, kruiden en supplementen met elkaar te combineren. Laat dit aan een deskundige over en hou je aan dit plan.  
 • Hou in een soort van logboek bij hoe het gaat met je paard, welke  behandelingen en veranderingen je hebt toegepast enz. Op die manier kun je de ontwikkeling goed monitoren en kun je snel schakelen met de betrokken professionals.
 • Wacht niet te lang serieuze stappen te nemen! Hoefbevangenheid vraagt om een proactieve houding. Ook als je paard weer erbovenop is gekrabbeld zul je aanpassingen in je management moeten uitvoeren of doorzetten als je wilt dat je paard ook in de toekomst gezond blijft en niet weer in een dip belandt.
Untitled-design-8
Hoefschimmel - Een échte sluipmoordenaar

Je paard heeft schimmel in zijn hoeven!    

Misschien heeft u deze uitspraak al een keer van uw hoefsmid of hoefbekapper te horen gekregen en dacht u bij uzelf, schimmel in de paardenhoef, waar heeft hij het over?   

Helaas is een schimmelinfectie, ook vaak ‘white line disease’ (WLD) genoemd, een heel hardnekkige aandoening, die op het eerste oog geen problemen voor het paard geeft. Als het te lang de kans krijgt om door te groeien kan dit echter serieuze gevolgen hebben. De hoefwand wordt stukje bij beetje zwakker en het kan gebeuren dat het paard gevoeliger gaat lopen en zelf hoefzweren kan krijgen.   

White line disease

De benoeming schimmelinfectie is eigenlijk niet geheel correct, want in het geval van een dergelijke ‘infectie’ is er sprake van een symbiose tussen diverse bacteriestammen en schimmelsporen. Hieruit kunnen honderden als niet nog meer verschillende combinaties van bacteriën en schimmels ontstaan. Dit maakt dat ook niet elke behandeling altijd even goed aanslaat en het maakt ook dat deze infectie heel moeilijk te bestrijden is en met regelmaat ook weer terug komt. Deze kiemen zitten namelijk in de ondergrond waar het paard op staat en loopt. Kiemen zitten er altijd en overal en niet elk paard heeft er last van. Als de kiemdruk echter te groot wordt kunnen deze op een gegeven moment de hoef indringen en hier voor problemen zorgen. De bacteriën en schimmels houden van nattigheid, warmte en weinig licht en zuurstof, voorwaarden die onder de hoeven per uitsteek aanwezig zijn!  Een belangrijke en niet te onderschatten rol in het ontstaan van een dergelijk hoefprobleem is het afweersysteem van het paard en deze zit wederom in het spijsverteringsstelsel.

Tevens is de naam ‘White line disease’ ook niet geheel doeltreffend, deze aandoening beperkt zich namelijk niet alleen maar op de witte lijn in de hoef, maar zit vooral graag tussen de (twee lagen) hoefwand.

Onopgemerkt aan het werk

Schimmel in de hoeven uit zich anders dan rotstraal niet door een kenmerkende stinkende geur. Schimmels zijn en echte sluipmoordenaar die vaak onopgemerkt zijn gang kan gaan. Dit soort hoefproblemen worden doorgaans door de hoefsmid of hoefbekapper opgemerkt. Typerend voor een schimmelinfectie is een wit/grijs korrelige structuur van de hoefwand met erin een zwarte streep/pit. Dit gebied dient opengesneden te worden zodat er zuurstof bij kan komen, minder viezigheid in blijft zitten en u als eigenaar de aangedane plekken beter kunt schoonmaken en behandelen.
Doorgaans duurt de behandeling van deze aangedane gebieden enkele weken tot maanden. Het succes van de behandeling staat en valt met het zorgvuldig uitvoeren van onderstaande tips en trucs.

Tips en trucs hoe hiermee om te gaan:

 • Zorg voor een goede hygiëne in de huisvesting
 • Voorkom blubber, zeker als dit gemengd raakt met mest, urine en hooiresten
 • Probeer de voerplekken te verharden en maak dagelijks schoon rondom de voerplekken
  (paddockroosters gevuld met zand kunnen een mooie een makkelijke oplossing zijn)
 • Idealiter creëer je een plek waar de hoeven volledig kunnen opdrogen (denk aan een stukje van je inloopstal waar je bodembedekking kunt verdelen en waar het paard gedurende dag af en toe zou kunnen staan om bijvoorbeeld te eten)
 • Zorg voor goede kwaliteit ruwvoer met een laag suiker gehalte (laat het testen)
 • Zorg voor een goede darmgezondheid (naast goed hooi, kunnen aanvullende kuren goed helpen, laat je hierin adviseren) en dus een goed immuunsysteem
 • Krab de hoeven dagelijks uit, het beste met een stalen borstel (kun je voor nog geen euro kopen bij de Action)
 • De hoeven na het uitkrabben met stromend water afspoelen werkt wonderen (meer dan 99% van alle kiemen worden weg gespoeld met stromend water)
 • Droog de hoeven na het afspoelen met een handdoek goed af
 • Behandel de hoeven met passende hoefverzorgingsproducten
 • Neem het schimmelprobleem serieus en hou vol. Het is een hardnekkige aandoening. Trek elke dag even een paar minuten uit voor een goede hoefverzorging en je zult zien dat ik de volgende keer dat ik kom waarschijnlijk zeer tevreden ben over het behaalde resultaat en de vooruitgang. 
Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen