Specialist in hoeven

Lennart Denkhaus

Alles rondom de hoef

Inmiddels ben ik al meer dan 15 jaar bezig mij volledig te specialiseren op de hoeven van paarden. Jaren geleden werd mijn fascinatie voor hoe de hoef is opgebouwd en welke mechanismen allemaal in de hoef werken getriggerd en sindsdien heeft het mij niet meer losgelaten. .

Lennart Denkhaus rechts

BSc over hoef­bevangenheid

Al tijdens mijn studie trok de hoefgezondheid van mijn eigen paarden en paarden om mij heen mijn aandacht. Zo heb ik mijn afstudeeronderzoek van mijn studie Paardenwetenschappen- en management bij Van Hall Larenstein / Wageningen University geschreven over insuline resistentie bij paarden in samenhang met hoefbevangenheid en andere gezondheidsproblemen. Tijdens mijn scriptie vielen steeds meer puzzelstukjes in elkaar en werd mijn honger naar kennis steeds groter.

Opleiding tot hoefspecialist

Omdat ik erin geloof dat je nooit bent uitgeleerd ben ik direct na mijn studie een opleiding tot hoefspecialist begonnen. Na de start in 2012 had ik 2 jaar later in 2014 mijn certificaat als HoefSpecialist in handen.

Dagelijks bekappen

Als je met paarden en hoeven werkt is het enorm belangrijk dat je ook in de praktijk bezig blijft. Nadat ik jarenlang de hoeven van mijn eigen paarden bekapte, ben ik in 2012 begonnen ook de hoeven van andere paarden te verzorgen en te bekappen. Ik vind het enorm belangrijk dat ik deze link met de prakijk blijf houden en daarom ben ik dus naast opleider en andere inzet ook nog steeds dagelijks aan het bekappen.

Opleiding “Hufheil­praktiker” 

Begin 2016 ben ik in Duitsland met een opleiding tot ‚Hufheilpraktiker’ begonnen en heb ik deze in het najaar 2017 met succes mogen afronden. Deze opleiding wordt gegeven door het Europees Instituut voor paardenfysiologie (E.I.P.P) met als opleidingslocatie een hoefkliniek, waar paarden met uiteenlopende hoefaandoeningen stationair behandeld worden.

Ik heb ervoor gekozen om nog een verdiepende hoefopleiding te volgen omdat ik van mening ben dat deze opleiding tot op heden één van de meest volledige en diepgaande opleidingen is die er bestaan. Bovendien vind ik het voor de professionalisering van het beroep belangrijk dat wij als hoefverzorgers goed opgeleid zijn. Doel is dat ik paarden(hoeven) nog beter kan begrijpen en op een algehele manier kan helpen gezond te worden en te blijven.

Europaeisches institut fuer Pferdephysiologie
Hoef fit logo

Ik maak anderen hoef-fit

Naast de dagelijkse werkzaamheden onder het paard merkte ik gedurende de afgelopen jaren dat het doorgeven van kennis ook mijn aandacht trekt. Zo ben ik begonnen om verschillende hoefgerelateerde cursussen te gaan geven. Uiteindelijk is hieruit het ‘Hoef- fit’ concept ontstaan en wordt dit concept steeds verder uitgebreid en aangevuld.

Unieke visie ontwikkeld

Naast deze opleidingen heb ik mij gedurende de afgelopen 15 jaar door middel van cursussen in Nederland en Duitsland op het gebied van hoeforthopedie, stages bij hoefdeskundigen van verschillende stromingen, autodidactisch leren, en vooral een kritische houding tegenover het geleerde en mijn eigen werk geconcentreerd in het gezond houden en herstellen van hoeven en paarden in het algemeen.

LD hoefverzorging logo

Onze eigen hoefproducten

In 2019 heb ik samen met mijn vriend en collega Klaas Feuth een unieke lijn met hoefverzorgingsproducten in de strijd tegen rotstraal en schimmels ontwikkeld. Unique-horn is binnen het eerste jaar enorm succesvol gebleken en zijn wij volop bezig om onze producten nog verder te verbeteren en de lijn uit te breiden

Centrum voor Hoefgezondheid

In 2020 hebben wij besloten om officieel onze krachten te gaan bundelen. Het resultaat hiervan is het “Centrum voor Hoefgezondheid”. Vanuit het centrum bieden wij onder andere een volwaardige opleiding tot hoefspecialist/hoefverzorger en bijscholingen voor professionals.

Logo centrum voor hoefgezondheid

Groeiend aanbod

Omdat ik een bij het paard en (hoef)probleem passende hoefbescherming belangrijk vind, experimenteer ik al jaren met alternatieven omtrent hoefbescherming. Zo werk ik met diverse modellen hoefschoenen en blijf ik constant op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van plakbeslag of andere nieuwe ontwikkelingen om het gezond functioneren van hoeven in alle omstandigheden te ondersteunen. Ook het revalideren van paarden met extreme hoefproblemen met name hoefbevangenheid heeft mijn aandacht. Op dit vlak worden mijn aanbod en aanpak steeds verbeterd en geoptimaliseerd.

×