Specialist in hoeven

Lennart Denkhaus

Alles rondom de hoef

Jaren geleden werd mijn fascinatie voor hoe de hoef is opgebouwd en welke mechanismen allemaal in de hoef werken getriggerd en sindsdien heeft het mij niet meer losgelaten. Meer dan 15 jaar later ben ik nog steeds dagelijks bezig met alles rondom hoefgezondheid. Hoefgezondheid is mijn passie, mijn vak en mijn specialisme!

Lennart Denkhaus rechts

Bachelor over hoef­bevangenheid

Al tijdens mijn studie trok de hoefgezondheid van mijn eigen paarden en paarden om mij heen mijn aandacht. Zo heb ik mijn afstudeeronderzoek van mijn studie Paardenwetenschappen- en management bij Van Hall Larenstein / Wageningen University geschreven over insuline resistentie bij paarden in samenhang met hoefbevangenheid en andere gezondheidsproblemen. Tijdens mijn scriptie vielen steeds meer puzzelstukjes in elkaar en werd mijn honger naar kennis steeds groter. Sindsdien is hoefbevangenheid op het centrale onderwerp in mijn praktijk.

Opleiding tot hoefspecialist

Omdat ik erin geloof dat je nooit bent uitgeleerd ben ik direct na mijn studie een opleiding tot hoefspecialist begonnen. Na de start in 2012 had ik 2 jaar later in 2014 mijn certificaat als HoefSpecialist in handen.

Dagelijks bekappen

Als je met paarden en hoeven werkt is het enorm belangrijk dat je ook in de praktijk bezig blijft. Nadat ik jarenlang de hoeven van mijn eigen paarden bekapte, heb ik in 2012 de overstap gemaakt richting professionele hoefverzorging voor paarden als beroep. Ik vind het enorm belangrijk dat ik deze link met de prakijk blijf houden en daarom ben ik dus naast opleider, cursusleider ook nog steeds dagelijks aan het bekappen.

Bekijk mijn aanbod voor hoefonderhoud

Opleiding “Hufheil­praktiker” 

Begin 2016 ben ik in Duitsland met een opleiding tot ‚Hufheilpraktiker’ begonnen en heb ik deze in het najaar 2017 met succes mogen afronden. Deze opleiding wordt gegeven door het Europees Instituut voor paardenfysiologie (E.I.P.P) met als opleidingslocatie een hoefkliniek, waar paarden met uiteenlopende hoefaandoeningen stationair behandeld worden.
Ik heb ervoor gekozen om nog een verdiepende hoefopleiding te volgen omdat ik continu op zoek ben naar nog meer kennis en verdieping in mijn vakgebied. Bovendien vind ik het voor de professionalisering van het beroep belangrijk dat wij als hoefverzorgers goed opgeleid zijn. Doel is dat ik paarden(hoeven) nog beter kan begrijpen en op een algehele manier kan helpen gezond te worden en te blijven.

Europaeisches institut fuer Pferdephysiologie
Hoef fit logo

Ik maak anderen hoef-fit

Naast de dagelijkse werkzaamheden onder het paard merkte ik gedurende de afgelopen jaren dat het doorgeven van kennis ook mijn aandacht trekt. Zo ben ik begonnen om verschillende hoefgerelateerde cursussen te gaan geven. Uiteindelijk is hieruit het ‘Hoef- fit’ concept ontstaan.

Bekijk hoef-fit modules

Unieke visie ontwikkeld

Naast deze opleidingen heb ik mij gedurende de afgelopen 15 jaar door middel van cursussen in Nederland en Duitsland op het gebied van hoeforthopedie, stages bij hoefdeskundigen van verschillende stromingen, autodidactisch leren, en vooral een kritische houding tegenover het geleerde en mijn eigen werk geconcentreerd in het gezond houden en herstellen van hoeven en paarden in het algemeen.

Leer meer over mijn visie
LD hoefverzorging logo

Producten voor hoefgezondheid

In 2019 heb ik samen met mijn vriend en collega Klaas Feuth een unieke lijn met hoefverzorgingsproducten in de strijd tegen rotstraal en schimmels ontwikkeld. Unique-horn is binnen het eerste jaar enorm succesvol gebleken en zijn wij volop bezig om onze producten nog verder te verbeteren en de lijn uit te breiden

Leer meer over Unique-horn

Centrum voor Hoefgezondheid

In 2020 hebben wij besloten om officieel onze krachten te gaan bundelen. Het resultaat hiervan is het “Centrum voor Hoefgezondheid”. Vanuit het centrum bieden wij onder andere een volwaardige opleiding tot hoefspecialist/hoefverzorger en bijscholingen voor professionals.

Direct naar de website van het centrum
Logo centrum voor hoefgezondheid

In ontwikkeling

Omdat ik een bij het paard en (hoef)probleem passende hoefbescherming belangrijk vind, experimenteer ik al jaren met alternatieven omtrent hoefbescherming. Zo werk ik graag met hoefschoenen en blijf ik constant op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gelijmde kunststof hoefbescherming of andere nieuwe ontwikkelingen om het gezond functioneren van hoeven in alle omstandigheden te ondersteunen.

Het revalideren van paarden met uiteenlopende hoefproblemen en dan met name hoefbevangenheid heeft mijn aandacht. Hoefbevangenheid is een uitermate gecompliceerde aandoening en vraagt om een doelgerichte aanpak. Deze aanpak probeer ik continu te blijven optimaliseren om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.