VISIE & Werkwijze

Anatomie en fysiologie hoef

Anatomie & fysiologie

De basis van mijn werk als hoefspecialist ligt steeds in de anatomie en fysiologie van het paard en uiteraard in het bijzonder van de hoef. Doel is volle functionaliteit van de hoeven en een comfortabel lopend paard. De hoeven van paarden in mijn behandeling worden zo verzorgd, dat ze in principe continu op blote hoeven kunnen lopen en indien nodig een (tijdelijke) hoefbescherming in de vorm van bijvoorbeeld hoefschoenen of gelijmde kunststof hoefbescherming krijgen. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met de geschiedenis en conditie van het paard, zijn hoeven en voor welke doeleinden het paard gebruikt wordt.

‘Hoeven zoals ze horen te zijn!’

Een gefundeerde basis

Alhoewel wij tot op heden slechts een beperkt deel rondom de hoefgezondheid gefundeerd verzameld en onderzocht hebben, stel ik dat mijn aanpak goed en gefundeerd is onderbouwd! Door de jaren heen is deze aanpak een combinatie geworden van observatie, ervaring en gefundeerde kennis en inzichten.
Ikk om veel terug op de eigenschappen van een gezonde hoef van paarden waarbij groei en slijtage in balans zijn en een hiervoor geschikte levensomstandigheden hebben.
Gelukkig neemt de aandacht omtrent hoefgezondheid steeds meer toe waardoor wij met z;n allen dan ook steeds meer kennis en ervaring verzamelen wat wij kunnen vertalen naar de praktijk.

wetenschappelijke basis hoef
oog voor het individu

Met oog voor het individu

Ook al hebben onze gedomesticeerde paarden zeker niet de zelfde levensstijl zoals vrijlevende paarden, blijven hun behoeftes, gedrag, anatomie en fysiologie in de basis toch hetzelfde.Wel zijn er uiteraad degelijk variaties tussen verschillende rassen, klimaten, ondergronden etc., en is het van belang om met deze verschillen dan ook bij onze paarden rekening te houden. Alleen zo kunnen wij waarborgen dat de hoeven en het gehele paard langdurig gezond blijven en het paard comfortabel en functioneel kan bewegen.

Optimaal comfort en functionaliteit hebben voor mij de hoogste prioriteit

Huisvesting & hoeven

Omdat hoefgezondheid niet alleen te maken heeft met een goede hoefverzorging, maar vooral met een goede, op het gedrag en de biologie van het paard aangepaste huisvesting en voeding, is het voor mij van groot belang dat deze aspecten van de algemene gezondheid zo goed mogelijk gewaarborgd zijn en/of wij er gezamenlijk naar streven.

Om een goede hoefgezondheid te kunnen waarborgen of te herstellen behandel ik bij voorkeur paarden die het hele jaar door 24/7 op een geschikte plek buiten staan of waar hier naar toe wordt gewerkt.

De meest belangrijke reden hiervoor is dat paarden ontwikkeld zijn om continu te bewegen en verminderde doorbloeding in het onderbeen door lang stil staan een negatieve invloed op de hoefgezondheid en de algehele gezondheid van het paard zal hebben.

Mocht u meer uitleg hierover willen ontvangen, of twijfelt u of de huisvesting van uw paard de juiste is kunt u contact met mij opnemen.

huisvesting en hoeven

Gedeelde visie?!

Het liefst werk ik samen met mensen die hetzelfde over het algemene management van het paard denken.
Ben jij er één van? Kijk dan naar mijn diensten en vind uit hoe ik je kan helpen.

Bekijk al mijn diensten