VISIE & Werkwijze

Anatomie en fysiologie hoef

Anatomie & fysiologie

In mijn werk als hoefverzorger worden bepaalde parameters uit de anatomie en fysiologie van het paard, in het bijzonder van de hoef, toegepast zodat deze zijn volle functionaliteit uit kan oefenen en het paard comfortabel kan lopen. De hoeven van paarden in mijn behandeling worden zo verzorgd, dat ze in principe continu op blote hoeven kunnen lopen en indien nodig een (tijdelijke) hoefbescherming in de vorm van hoefschoenen of gelijmde kunststof hoefbescherming krijgen. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met de geschiedenis en conditie van het paard, zijn hoeven en voor welke doeleinden het paard gebruikt wordt.

Hoeven zoals de natuur ze voor ogen heeft

Weten­schappelijke basis

Alhoewel wij tot op heden slechts een beperkt deel rondom de hoefgezondheid gefundeerd verzameld en onderzocht hebben, probeer ik mijn werk zoveel mogelijk (wetenschappelijk) te onderbouwen en kom veel terug op de eigenschappen van een gezonde hoef van paarden waarbij groei en slijtage in balans zijn en een hiervoor geschikte levenswijze hebben.
Gelukkig neemt de aandacht omtrent hoefgezondheid steeds meer toe waardoor wij met z;n allen dan ook steeds meer kennis en ervaring verzamelen wat wij kunnen vertalen naar de praktijk.

wetenschappelijke basis hoef
oog voor het individu

Met oog voor het individu

Ook al hebben onze gedomesticeerde paarden zeker niet de zelfde levensstijl zoals vrijlevende paarden, blijven hun behoeftes, gedrag, anatomie en fysiologie in de basis toch hetzelfde.Wel zijn er binnen een aantal bepalende parameters degelijk variaties tussen verschillende rassen, klimaten, ondergronden etc., en is het van belang om met deze verschillen dan ook bij onze paarden rekening te houden. Alleen zo kunnen wij waarborgen dat de hoeven en het gehele paard langdurig gezond blijven en het paard comfortabel en functioneel kan bewegen.

Optimaal comfort en functionaliteit hebben voor mij de hoogste prioriteit

Huisvesting & hoeven

Omdat hoefgezondheid niet alleen te maken heeft met een goede hoefverzorging, maar vooral met een goede, op het gedrag en de biologie van het paard aangepaste huisvesting en voeding, is het voor mij van groot belang dat deze aspecten van de algemene gezondheid zo goed mogelijk gewaarborgd zijn en/of wij er gezamenlijk naar streven.

Om een goede hoefgezondheid te kunnen waarborgen of te herstellen behandel ik in principe alleen paarden die het hele jaar door 24/7 op een geschikte plek buiten staan of waar hier naar toe wordt gewerkt.

De meest belangrijke reden hiervoor is dat paarden ontwikkeld zijn om continu te lopen en verminderde doorbloeding in het onderbeen door lang op stal staan een negatieve invloed op de hoefgezondheid zal hebben.

Mocht u meer uitleg hierover willen ontvangen, of twijfelt u of de huisvesting van uw paard de juiste is kunt u contact met mij opnemen.

huisvesting en hoeven

Past mijn visie bij jou?

Het liefst werk ik samen met mensen die hetzelfde over huisvesting en hoefgezondheid denken.
Ben jij er één van? Kijk dan snel naar mijn diensten en vindt uit hoe ik je kan helpen.

×