Hoefbescherming – Wanneer, hoe en wat

Blote hoeven waar mogelijk, hoefbescherming waar nodig

Om een paard op blote voeten ten alle tijden zonder extra hoefbescherming over verschillende ondergronden te kunnen laten lopen zijn een aantal dingen van groot belang. De voor mij belangrijkste punten van aandacht hierbij zijn een goede hoefgezondheid, desbetreffende huisvesting en tijd om het paard eraan te kunnen laten wennen. Echter zal lang niet ieder paard hiertoe (onmiddellijk) in staat zijn!

Of een paard wel of niet tijdelijke hoefbescherming nodig heeft hangt van veel verschillende factoren af, zoals de conditie/geschiedenis van de hoeven en het gehele paard, de huisvesting en op welke manier het paard gebruikt wordt.

Niet elk paard kan en moet op elke ondergrond op elk moment evengoed lopen

Ik ben van mening dat lang niet ieder paard ten alle tijden over elke ondergrond op blote voeten zonder ‘gevoeligheid’ of beter gezegd voorzichtigheid zou moeten kunnen lopen, zeker niet als de omstandigheden in welke het paard leeft en de omstandigheden in welke het paard getraind wordt te ver uit elkaar liggen en/of het paard minder gezonde hoeven (pathologieën) vertoond. (Tijdelijke) hoefbescherming kan dus een prima hulpmiddel zijn om het paard zo comfortabel mogelijk te laten lopen.

Het lopen op blote voeten blijft qua functionaliteit van de hoeven en ondersteuning van het gehele lichaam doorgaans de meest effectieve en de meest gezonde oplossing, echter is het soms verstandig om het paard in bepaalde situaties, zoals bijvoorbeeld hierboven genoemd, (tijdelijk) te beschermen. Het is in zulke gevallen dan afwegen tussen functionaliteit en comfort. Gaat het paard minder comfortabel lopen heeft dit ook invloed op zijn functionaliteit (denk hierbij bv. aan schokdemping, bloedsomloop en afwikkelingspatroon). Het zelfde geldt voor de rest van het lijf. Gaat het paard korter en voorzichtiger lopen vertaald zich dit direct naar bovenliggende structuren en kan het ertoe lijden dat een paard verkrampt met te veel lichaamsspanning moet lopen.
Omdat hoefbescherming, zoals bijvoorbeeld hoefschoenen, in de meeste gevallen slechts voor een relatief korte periode gebruikt wordt is de eventuele vermindering van de functionaliteit zeker een zeer goed compromis met het verhoogde comfort.

In sommige situaties, zoals bijvoorbeeld hoefbevangenheid en andere pathologieën, is het verstandig en noodzakelijk om de hoef voor een langere tijd te beschermen en te ondersteunen. Gaat het paard namelijk door pijn in zijn hoeven minder bewegen heeft dit onder andere gevolgen voor de genezing van de pathologie en uitwerkingen op het gehele lichaam. Een hoefbescherming welke de functionaliteit zo min mogelijk belemmerd en het comfort zo veel mogelijk vergroot is hierbij de gewenste oplossing.

Hoefschoenen zijn goede hoefbescherming

Het soort hoefbescherming waar ik als hoefverzorger graag mee werk zijn in eerste instantie hoefschoenen. Hoefschoenen worden steeds vaker met groot succes ingezet. Gedurende de afgelopen jaren heeft er dan ook veel ontwikkeling op het gebied hoefschoenen plaats gevonden. Ze passen steeds beter, zijn voor meer disciplines geschikt en bieden het paard meer comfort zonder de functionaliteit van zijn hoeven te veel te beïnvloeden.
Hoefschoenen zijn zeer breed inzetbaar, van het gebruik tijdens het recreatieve of sportieve rijden, tot het gebruik als therapieschoen bij bijvoorbeeld hoefbevangenheid en andere hoefproblemen.

Voordelen hoefschoenen

Het voor mij meest belangrijke voordeel van hoefschoenen tegenover andere hoefbescherming is dat hoefschoenen alleen dan gedragen hoeven te worden als het echt nodig is en het paard de rest van de dag op blote hoeven kan lopen en de hoeven hierdoor fysiologisch correct kunnen werken (mits de hoefverzorging correct is!). In het geval van ernstige hoefproblemen hebben hoefschoenen het grote voordeel dat de hoeven door mij en de eigenaar behandeld en bekapt kunnen worden. Dit is met permanente hoefbescherming zo goed als niet mogelijk.

Hoefschoenen moeten goed passen

Hoefschoenen worden door mij altijd individueel aangemeten. Er wordt gekeken naar het paard, zijn hoeven, de beweging en voor welke doeleinden de hoefschoenen bedoeld zijn. Veel problemen met hoefschoenen ontstaan door een niet correcte pasvorm of door een verkeerde keuze van het model en de maat.  Echter zijn hoefschoenen zeker niet zaligmakend en kennen ook hoefschoenen grote beperkingen en grenzen!

Langdurige hoefbescherming

In het geval dat er meer/langdurigere bescherming nodig is en hoefschoenen geen (langdurige) optie zijn werk ik graag met permanent gelijmde kunststof hoefbescherming. Ook hier is volop ontwikkeling gaande. Zo experimenteren met 3D print ‘beslag’ en kijken steeds meer bedrijven, zeker ook hoefschoenenproducenten, naar mogelijkheden omtrent permanent draagbare hoefbescherming. Permanent gelijmde kunststof hoefbescherming kan in bepaalde situaties een uitkomst zijn voor het paard en ruiter. Ik gebruik dit soort hoefbescherming graag als ‘laatste redmiddel’, maar juist voor deze situaties ben ik dankbaar dat ik van dit soort bescherming gebruik kan maken.

 

Blote hoeven waar mogelijk, hoefbescherming waar nodig!