“Je paard heeft hoefschimmel!” Misschien heeft je hoefsmid of hoefbekapper deze uitspraak al eens gedaan, en dacht je bij jezelf: “Schimmel in de hoef van mijn paard, waar heeft hij het over?”
Helaas is schimmel in de hoef van een paard (ofwel een schimmelinfectie) een hardnekkig probleem. Het wordt vaak white line disease (WLD) bij paarden genoemd. Op het eerste gezicht lijkt het misschien geen groot probleem, maar als het te lang de kans krijgt om door te groeien kan dit echter serieuze gevolgen hebben. De hoefwand wordt stukje bij beetje zwakker en het kan gebeuren dat het paard gevoeliger gaat lopen en zelf hoefzweren kan krijgen.
Wat is white line disease bij paarden?
De term schimmelinfectie is eigenlijk niet volledig correct, want in het geval van een dergelijke ‘infectie’ is er sprake van een symbiose tussen diverse bacteriestammen en schimmelsporen. Hieruit kunnen honderden, als niet nog meer verschillende combinaties van bacteriën en schimmels ontstaan. Dit maakt dat ook niet elke behandeling altijd even goed aanslaat en het maakt ook dat deze infectie heel moeilijk te bestrijden is en met regelmaat ook weer terugkomt.
Deze kiemen zitten namelijk in de ondergrond waar het paard op staat en loopt. Kiemen zitten er altijd en overal en niet elk paard heeft er last van. Als de kiemdruk echter te groot wordt, kunnen deze op een gegeven moment de hoef indringen en hier voor problemen zorgen. De bacteriën en schimmels houden van nattigheid, warmte en weinig licht en zuurstof, voorwaarden die onder de hoeven per uitsteek aanwezig zijn! Een belangrijke en niet te onderschatten rol in het ontstaan van een dergelijk hoefprobleem is het afweersysteem van het paard en deze zit wederom in het spijsverteringsstelsel.
Tevens is de naam ‘White line disease’ ook niet geheel doeltreffend, deze aandoening beperkt zich namelijk niet alleen maar op de witte lijn in de hoef, maar zit vooral graag tussen de (twee lagen) hoefwand.
Schimmel in de hoef: onopgemerkt aan het werk
Hoefschimmel bij paarden uit zich anders dan rotstraal, niet door een kenmerkende stinkende geur. Schimmels zijn een echte sluipmoordenaar die vaak onopgemerkt zijn gang kan gaan. Dit soort hoefproblemen worden doorgaans door de hoefsmid of hoefbekapper opgemerkt. Typerend van schimmel in de hoef van een paars is een wit/grijs korrelige structuur van de hoefwand met erin een zwarte streep/pit. Dit gebied dient opengesneden te worden zodat er zuurstof bij kan komen, minder viezigheid in blijft zitten en u als eigenaar de aangedane plekken beter kunt schoonmaken en behandelen.
Kenmerkend voor een schimmelinfectie is korrelig materiaal in combinatie met een zwart-grijze grillige scheur en streep)
Doorgaans duurt de behandeling van deze aangedane gebieden enkele weken tot maanden. Het succes van de behandeling staat en valt met het zorgvuldig uitvoeren van onderstaande tips en trucs.
Een holle wand als gevolg van een diepe schimmelinfectie in de wand en witte lijn.
Schimmel in de hoef van een paard behandelen: tips en trucs
Hieronder staan enkele praktische tips om schimmel in de hoef van je paard te behandelen en te voorkomen:
1. Zorg voor goede hygiëne
- Zorg voor een goede hygiëne in de huisvesting
- Voorkom blubber, zeker als dit gemengd raakt met mest, urine en hooiresten
- Probeer de voerplekken te verharden en maak dagelijks schoon rondom de voerplekken (paddockroosters gevuld met zand kunnen een mooie een makkelijke oplossing zijn)
- Idealiter creëer je een plek waar de hoeven volledig kunnen opdrogen (denk aan een stukje van je inloopstal waar je bodembedekking kunt verdelen en waar het paard gedurende dag af en toe zou kunnen staan om bijvoorbeeld te eten)
2. Verbeter de voeding en darmgezondheid
- Zorg voor goede kwaliteit ruwvoer met een laag suiker gehalte (laat het testen)
- Zorg voor een goede darmgezondheid (naast goed hooi, kunnen aanvullende kuren goed helpen, laat je hierin adviseren) en dus een goed immuunsysteem.
3. Dagelijkse hoefverzorging
- Krab de hoeven dagelijks uit, het beste met een stalen borstel (kun je voor nog geen euro kopen bij de Action)
- De hoeven na het uitkrabben met stromend water afspoelen werkt wonderen (meer dan 99% van alle kiemen worden weggespoeld met stromend water). Droog de hoeven na het afspoelen met een handdoek goed af.
Deze hoef moest in de teen ver naar boven richting kroonrand open gesneden worden om het geinfecteerde gebied bloot te leggen om goed te kunnen behandelen.
4. Behandel met gespecialiseerde producten
Volhouden is de sleutel tot succes
Neem schimmel in de hoeven van een paard serieus en hou vol. Het is een hardnekkige aandoening. Trek elke dag even een paar minuten uit voor een goede hoefverzorging en je zult zien dat ik de volgende keer dat ik kom waarschijnlijk zeer tevreden ben over het behaalde resultaat en de vooruitgang.
Over de auteur
Lennart Denkhaus is sinds meer dan 12 jaar werkzaam als hoefspecialist en zijn praktijk, opleiding en cursussen benadrukt hij het belang van regelmatig en correct hoefonderhoud en een gezonde, bij het paard passende levensstijl.
Lennart is oprichter en eigenaar van het Centrum voor Hoefgezondheid, een initiatief dat zich richt op educatie en kennisoverdracht op het gebied van hoefgezondheid en -verzorging. Het Centrum voor Hoefgezondheid biedt onder meer workshops en bijscholingen voor hoefverzorgers en paardenprofessionals en een volwaardige opleiding tot hoefspecialist.
Tevens is Lennart mede-ontwikkelaar en -eigenaar van Unique-Horn hoof care; een productlijn met een uitgebreid gamma van hoefverzorgingsproducten. De producten zijn gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en worden gebruikt voor de behandeling en preventie van hoefproblemen zoals rotstraal, scheuren, hoefzweren, white line disease ed.
Unique-Horn wordt in diverse landen geadviseerd door hoefsmeden, hoefverzorgers en dierenartsen en gebruikt door vele tevreden paardeneigenaren.