Om een paard te allen tijde zonder hoefijzers en zonder extra hoefbescherming comfortabel over verschillende ondergronden te laten lopen, zijn een aantal factoren van groot belang. De voor mij belangrijkste aandachtspunten zijn een goede hoefgezondheid, passende huisvesting en voldoende tijd om het paard te laten wennen. Toch is niet ieder paard hier direct of zelfs ooit toe in staat.
Blote hoeven waar mogelijk, hoefbescherming waar nodig
Floating boots hoefschoenen – De Nikes onder de hoefschoenen
Wanneer heeft een paard hoefbescherming nodig?
Of een paard tijdelijke hoefbescherming nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. Denk aan:
- De conditie en geschiedenis van de hoeven.
- Het gehele paard.
- De huisvesting.
- De manier waarop het paard wordt gebruikt of getraind.
Niet elk paard kan en moet, op elke ondergrond en elk moment, evengoed lopen.
Waarom hoefbescherming soms nodig is
Ik ben van mening dat lang niet ieder paard op blote hoeven over elke ondergrond kan lopen zonder gevoeligheid of voorzichtigheid te tonen. Dit geldt zeker als de leefomstandigheden en trainingsomstandigheden te veel van elkaar verschillen, of als het paard minder gezonde hoeven heeft door bijvoorbeeld pathologieën of te wel hoefproblemen. (Tijdelijke) hoefbescherming kan dan een prima hulpmiddel zijn om het paard comfortabel te laten lopen.
Hoewel blote hoeven functioneel vaak de meest effectieve en gezonde keuze zijn, zijn er situaties waarin (tijdelijke hoefbescherming nodig is. Bijvoorbeeld bij:
- Grote verschillen tussen leef- en trainingsomstandigheden.
- Minder gezonde hoeven.
- Specifieke medische situaties zoals hoefbevangenheid.
Het is in zulke gevallen dan afwegen tussen functionaliteit en comfort. Gaat het paard minder comfortabel lopen, dan heeft dit ook invloed op zijn functionaliteit (denk hierbij bv. aan schokdemping, bloedsomloop en afwikkelingspatroon). Hetzelfde geldt voor de rest van het lijf. Gaat het paard korter en voorzichtiger lopen, dan vertaalt dit zich direct naar bovenliggende structuren en kan het ertoe leiden dat een paard verkrampt en met te veel lichaamsspanning moet lopen.
Omdat hoefbescherming, zoals bijvoorbeeld hoefschoenen, in de meeste gevallen slechts voor een relatief korte periode gebruikt wordt, is de eventuele vermindering van de functionaliteit zeker een zeer goed compromis met het verhoogde comfort. In sommige situaties, zoals bijvoorbeeld hoefbevangenheid en andere pathologieën, is het verstandig en noodzakelijk om de hoef voor een langere tijd te beschermen en te ondersteunen. Gaat het paard namelijk door pijn in zijn hoeven minder bewegen dan heeft dit onder andere gevolgen voor de genezing van de pathologie en uitwerkingen op het gehele lichaam. Een hoefbescherming welke de functionaliteit zo min mogelijk belemmert en het comfort zo veel mogelijk vergroot is hierbij de beste oplossing.
Een van de meest effectieve vormen van hoefbescherming zijn hoefschoenen. Deze bieden veel voordelen en worden steeds populairder. Dankzij technologische ontwikkelingen passen hoefschoenen beter, zijn ze geschikt voor meer disciplines en bieden ze optimaal comfort zonder de natuurlijke functionaliteit van de hoeven onnodig te beperken.
Hoefschoenen zijn geschikt voor verschillende toepassingen, waaronder:
- Recreatief of sportief rijden.
- Gebruik als therapieschoen bij hoefproblemen zoals hoefbevangenheid.
EquineFusion hoefschoenen – De allrounder, ook geschikt vooor langduriger gebruik, bijvoorbeeld bij hoefbevangenheid.
Hoefschoenen als hoefbescherming
Het soort hoefbescherming waar ik als hoefverzorger graag mee werk zijn in eerste instantie hoefschoenen. Deze bieden veel voordelen en worden steeds populairder. Dankzij technologische ontwikkelingen passen hoefschoenen beter, zijn ze geschikt voor meer disciplines en bieden ze optimaal comfort zonder de natuurlijke functionaliteit van de hoeven onnodig te beperken.
Hoefschoenen zijn geschikt voor verschillende toepassingen, waaronder:
- Recreatief of sportief rijden.
- Gebruik als therapieschoen bij hoefproblemen zoals hoefbevangenheid.
Voordelen hoefschoenen
Wat ik een belangrijk voordeel vind van hoefschoenen is dat ze alleen gedragen hoeven te worden als dat nodig is. De rest van de dag kunnen de hoeven onbedekt blijven, waardoor ze fysiologisch correct kunnen functioneren (mits de hoefverzorging goed is). Bij ernstige hoefproblemen hebben hoefschoenen het extra voordeel dat de hoeven door zowel de mij als de eigenaar eenvoudig behandeld en bekapt kunnen worden. Dit is bij permanente hoefbescherming vaak niet mogelijk.
Hoefschoenen moeten goed passen
Het succes van hoefschoenen valt of staat met de pasvorm. Daarom meet ik hoefschoenen altijd individueel aan. Hierbij kijk ik naar:
- De hoeven van het paard.
- Het bewegingspatroon.
- Het doel waarvoor de schoenen worden gebruikt.
Veel problemen met hoefschoenen ontstaan door een niet correcte pasvorm of verkeerde keuze van model en maat. Hoefschoenen zijn echter niet voor elke situatie geschikt en hebben ook hun beperkingen.
Kunststof hoefbescherming, voor langdurige bescherming
Langdurige hoefbescherming
Wanneer langdurige hoefbescherming nodig is en hoefschoenen geen optie zijn, werk ik graag met permanent gelijmde kunststof hoefbescherming. Deze technologie is sterk in ontwikkeling. Denk aan 3D Blue print hoefbeslag en innovaties van hoefschoenenproducenten. Zo wordt er gekeken naar mogelijkheden omtrent permanent draagbare hoefbescherming.
Permanent gelijmde hoefbescherming biedt in specifieke situaties een uitstekende oplossing voor paard en ruiter. Hoewel ik dit type bescherming zie als laatste redmiddel, ben ik blij dat deze optie beschikbaar is voor de gevallen waarin het echt nodig is.
Blote hoeven waar mogelijk, hoefbescherming waar nodig!
Over de auteur
Lennart Denkhaus is sinds meer dan 12 jaar werkzaam als hoefspecialist en zijn praktijk, opleiding en cursussen benadrukt hij het belang van regelmatig en correct hoefonderhoud en een gezonde, bij het paard passende levensstijl.
Lennart is oprichter en eigenaar van het Centrum voor Hoefgezondheid, een initiatief dat zich richt op educatie en kennisoverdracht op het gebied van hoefgezondheid en -verzorging. Het Centrum voor Hoefgezondheid biedt onder meer workshops en bijscholingen voor hoefverzorgers en paardenprofessionals en een volwaardige opleiding tot hoefspecialist.
Tevens is Lennart mede-ontwikkelaar en -eigenaar van Unique-Horn hoof care; een productlijn met een uitgebreid gamma van hoefverzorgingsproducten. De producten zijn gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en worden gebruikt voor de behandeling en preventie van hoefproblemen zoals rotstraal, scheuren, hoefzweren, white line disease ed.
Unique-Horn wordt in diverse landen geadviseerd door hoefsmeden, hoefverzorgers en dierenartsen en gebruikt door vele tevreden paardeneigenaren.