De juiste bekapinterval kan per paard verschillen. Van alle paarden die ik natuurlijk (dit moet weg) bekap, staan de meeste op een interval van 5 weken. Sommige hoeven vragen intensief HoefHerstel en worden daarom om de 2 tot 3 weken bekapt. Andere paarden hebben genoeg aan een interval van 6 weken. Regelmatig de hoeven bekappen is essentieel voor gezonde hoeven en een goed bewegingspatroon.
Hoeven bekappen: Wat is de ideale frequentie?
Ik hoor je denken – “Om de 5 weken?!” Wij zijn vaak gewend dat de smid om de 8 tot 10 weken komt, ik hoor soms zelfs nog verhalen dat paarden maar 2 keer per jaar naar de smid hoeven, zeker bij shetlanders gebeurt dit best vaak. Vaak gehoorde redenen hiervoor zijn: Het is niet nodig of de hoeven groeien heel langzaam.
Zeker bij de tweede stelling gaan bij mij de alarmbellen af. Een paard met ‘geen’ hoefgroei is gunstig wat betreft kostenbesparing op de smid, maar een paard met een zeer trage hoefgroei is gewoonweg niet gezond!
Waarom regelmatig bekappen essentieel is voor gezonde hoeven
Een paard met goed functionerende hoeven, voldoende beweging en goed voer, groeit makkelijk 1 centimeter hoefwand en een paar millimeter zool per maand. Als een paard aanzienlijk minder hoefgroei heeft is dit doorgaans een teken dat er in de stofwisseling en/of doorbloeding van onderbeen en hoef iets niet helemaal klopt! Trage hoefgroei zou dus een reden moeten zijn om wat verder naar de gezondheid van je paard te gaan kijken.
Bekappen paard: de rol van huisvesting
Afhankelijk van de hoefgezondheid en huisvesting kan er wat variatie zijn in de hoefgroei, slijtage en dus ook in de bekapintervallen. Echter, ik kom weinig plekken en paarden tegen waar voldoende en juiste slijtage voorkomt, waardoor bekapintervallen daadwerkelijk uitgesteld kunnen worden. Uit ervaring kan ik zeggen dat 6 weken tussen bekapbeurten echt de maximale grens is, voordat er in plaats van uitgroei vergroei van het hoorn optreedt. Om eerlijk te zijn, zijn 5-6 weken voor veel paarden – vooral in de zomermaanden – al te lang en is het meer een compromis voor de eigenaar.
De juiste bekapinterval: uitgroei versus vergroei van de hoef
Uitgroei betekent dat het hoorn in zijn geheel wat groeit, maar de hoef verder in balans groeit en slijt. Tijdens het bekappen is er dan ook niet veel meer nodig om het uitgegroeide hoorn weer op de juiste plek in te korten. Zodra er echter sprake is van vergroei ontstaan er scheefheden, disbalansen, drukpunten en letterlijk vergroeiingen van het hoorn waardoor het de verkeerde kant op groeit. In dit geval moet er doorgaans dan meer ‘gecorrigeerd’ worden om het vergroeide hoorn weer op de juiste plek terug te krijgen. Dit betekend in de praktijk vaak meer inkorten dan wat wenselijk is. Dit is te voorkomen doormiddel van de intervallen terug te schroeven zodat we de vergroeiing voor zijn.
Een gezonde voorhoef, na het bekappen. Bekappen waar nodig!
Kortere intervallen voor hersteltrajecten
Paarden met ernstige hoefproblemen hebben nog kortere intervallen tussen het bekappen nodig. Korte intervallen tijdens een HoefHersteltraject maken het mogelijk om de hoef sneller weer de goede kant op te sturen en de situatie sneller te stabiliseren.
Bovendien is het voor mij als hoefdeskundige belangrijk om de hoeven tijdens een dergelijk intensief traject goed te kunnen monitoren en erop in te kunnen spelen. Een hoef is zeer veranderlijk, en dat kan positief maar ook negatief uitpakken. Daarom is het belangrijk om de hoef en het gehele paard in een periode van ziekte goed te ondersteunen.
Over de auteur
Lennart Denkhaus is sinds meer dan 12 jaar werkzaam als hoefspecialist en zijn praktijk, opleiding en cursussen benadrukt hij het belang van regelmatig en correct hoefonderhoud en een gezonde, bij het paard passende levensstijl.
Lennart is oprichter en eigenaar van het Centrum voor Hoefgezondheid, een initiatief dat zich richt op educatie en kennisoverdracht op het gebied van hoefgezondheid en -verzorging. Het Centrum voor Hoefgezondheid biedt onder meer workshops en bijscholingen voor hoefverzorgers en paardenprofessionals en een volwaardige opleiding tot hoefspecialist.
Tevens is Lennart mede-ontwikkelaar en -eigenaar van Unique-Horn hoof care; een productlijn met een uitgebreid gamma van hoefverzorgingsproducten. De producten zijn gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en worden gebruikt voor de behandeling en preventie van hoefproblemen zoals rotstraal, scheuren, hoefzweren, white line disease ed.
Unique-Horn wordt in diverse landen geadviseerd door hoefsmeden, hoefverzorgers en dierenartsen en gebruikt door vele tevreden paardeneigenaren.