SPECIALIST IN HOEVEN

Lennart Denkhaus BSc (Hons)

Alles rondom de hoef

Jaren geleden werd mijn fascinatie voor hoe de hoef is opgebouwd en welke mechanismen allemaal in de hoef werken getriggerd en sindsdien heeft het mij niet meer losgelaten. Meer dan 15 jaar later ben ik nog steeds dagelijks bezig met alles rondom hoefgezondheid.

Hoefgezondheid is mijn passie, mijn vak en mijn specialisme!

Bachelor thesis over Insulineresistentie & hoef­bevangenheid

Al tijdens mijn studie trok de hoefgezondheid van mijn eigen paarden en paarden om mij heen mijn aandacht. Zo heb ik mijn afstudeeronderzoek van mijn studie Paardenwetenschappen- en management bij Van Hall Larenstein / Wageningen University geschreven over insuline resistentie bij paarden in samenhang met hoefbevangenheid en andere gezondheidsproblemen. Tijdens mijn scriptie vielen steeds meer puzzelstukjes in elkaar en werd mijn honger naar kennis steeds groter. Sindsdien is hoefbevangenheid ook het centrale onderwerp in mijn praktijk.

Opleiding tot Hoefspecialist

Na mijn studie ben ik direct een vervolgopleiding tot hoefspecialist begonnen en in 2014 heb ik mijn certificaat als Hoefspecialist mogen behalen. Desondanks dat ik toen al een hoop ervaring op het gebied van hoefgezondheid en -verzorging had verzameld, was ik vastberaden om eerst een gedegen opleiding te gaan volgen voordat ik het beroep als hoefverzorger/bekapper ging uitoefenen.

Hoefverzorging

Sinds 2012 heb ik de overstap gemaakt richting professionele hoefverzorging voor paarden als beroep. Sindsdien is mijn dagelijks werk nog steeds het bekappen van paarden.

Opleiding tot “Hufheil­praktiker”

Begin 2016 heb ervoor gekozen een verdiepende hoefopleiding in Duitsland te volgen omdat ik continu op zoek ben naar nog meer kennis en verdieping in mijn vakgebied. Bovendien vind ik het voor de professionalisering van het beroep belangrijk dat wij als hoefverzorgers goed opgeleid zijn. Mijn hoofddoel is en blijft dat ik paarden(hoeven) nog beter kan begrijpen en op een algehele manier kan helpen gezond te worden en te blijven.

Hoef-fit

Naast de dagelijkse werkzaamheden onder het paard merkte ik gedurende de afgelopen jaren dat het doorgeven van kennis mijn interesse heeft. Zo ben ik begonnen verschillende hoefgerelateerde cursussen te gaan ontwikkelen en geven. Uiteindelijk is hieruit het ‘Hoef- fit’ concept ontstaan.

Unieke visie ontwikkeld

Gedurende de afgelopen 15 jaar heb ik mij door middel van diverse cursussen, opleidingen en bijscholingen in Nederland en het buitenland en vooral een kritische houding tegenover het geleerde en mijn eigen werk geconcentreerd op het gezond houden en herstellen van hoeven en paarden in het algemeen. Nog steeds zijn hoeven en paarden elke dag onderwerp en onderdeel van mijn leven en hier ben ik ontzettend blij mee!

Producten voor hoefgezondheid

In 2019 heb ik samen met mijn vriend en collega Klaas Feuth een unieke lijn met hoefverzorgingsproducten in de strijd tegen rotstraal en schimmels ontwikkeld. Unique-horn is binnen het eerste jaar enorm succesvol gebleken en zijn wij volop bezig om onze producten nog verder te verbeteren en de lijn uit te breiden

Centrum voor Hoefgezondheid

Sinds 2020 run ik naast mijn dagelijkse praktijk ook het “Centrum voor Hoefgezondheid”. Vanuit het centrum bieden wij onder andere een volwaardige opleiding tot hoefspecialist/hoefverzorger en bijscholingen voor professionals.

In ontwikkeling

Omdat ik een bij het paard en (hoef)probleem passende hoefbescherming belangrijk vind, werk ik al jaren met alternatieven omtrent hoefbescherming. Zo werk ik graag met hoefschoenen en blijf ik constant op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gelijmde kunststof hoefbescherming of andere nieuwe ontwikkelingen om het functioneren en herstellen van hoeven in alle omstandigheden te ondersteunen.

Het revalideren van paarden met uiteenlopende hoefproblemen, met name hoefbevangenheid, heeft mijn aandacht.

Hoefbevangenheid is een uitermate complexe aandoening en vraagt om een doelgerichte aanpak. Deze aanpak probeer ik continu te blijven optimaliseren om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Neem een kijkje op mijn blogs of meld je aan voor Hoef-fit Essentials workshop als je meer te weten wilt komen over hoefgezondheid en de Hoef-fit masterclass als je meer te weten wilt komen over hoefbevangenheid.

Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen